Aktivitetstips

Ibland kan det vara svårt att komma på vad man skall aktivera hunden med för roligt. Här kommer lite tips på vad vi brukar göra med Boston eller vad vi hittat på med andra hundar.

Leta godis Upp/ned för trappan
Nej-övningar Roligt att klippa klor
Ligg Kontakt
Apport med godisbyte  
Leta godis under bord eller ute i gräs

Jag brukar sätta Boston bredvid mig i köket. Sedan slänger jag ut en liten liten godisbit (kattmat med lever eller kyckling brukar vara pyttesmå bitar) in under köksbordet bland stolsbenen. Sedan väntar jag tills Boston tittar upp på mig, då säger jag "sök godis" och han får lov att sticka iväg för att leta.

Ute kan man slänga iväg en näve godis i gräset och be hunden leta. Jag brukar dock alltid nöja mig med att kasta en enda godisbit för jag vill att Boston skall komma tillbaks till mig så fort han hittat det han letar efter.

Träna att gå i trappan och leta godis

Boston gillade inte att bli lyft i början. Han är väl något skeptisk till det än, men det blir bättre. Vi struntade då helt att lyfta honom på ett tag vilket resulterade i att han inte fick/kunde följa med upp på övervåningen här hemma. Han började då själv att träna att gå i trappan. Roligare tycker han ändå att det är när han får sällskap i trapp-träningen.

Jag sätter Boston framför trappan och sedan lägger jag en eller flera godbitar på ett lågt trappsteg. Sedan väntar jag tills Boston tittar på mig och då säger jag "sök godis" och han får springa iväg och leta godis i trappan. Sedan höjer man trappstegsnivån utefter vad man tycker att valpen klarar av.

Nej-övningar

Lägg godis i en hög på golvet. Med Boston satt i början på golvet och hade Boston snett framför mig åt vänster medan godiset var snett framför mig åt höger så att jag snabbt kunde lägga handen över godiset ibörjan. Så fort hunden tänker gå och hämta godiset säger du "nej". Avbryter hunden berömmer du såklart och sedan säger du "varsågod" och låter honom ta godiset. Tappa mat från diskbänken och öva.

Klippa klorna så att det är roligt

Boston börjar tycka att det är riktigt skojigt att klippa klorna. Den här övningen står beskriven i boken "Kontaktskontraktet" och den fungerar jättebra på Boston. Jag började med att bara visa klotången ihop med godis för honom under en vecka, tills han tyckte att klotången verkade vara en rolig grej. Sedan började jag med att lägga köttbullebitar på golvet som han inte får ta. Jag sitter och bara håller fast en av hans tassar och har klotången i den andra handen. Boston skruvar på sig och nafsar och har sig och vill komma loss, men det får han inte. Jag puttar lite på köttbullen för att fresta honom lite. Tillslut blir han lugn och tittar upp på mig, då säger jag "varsågod" och släpper tassen och Boston får gå och ta godiset. Nu gör vi "byten" - Boston ger mig ett klipp i en klo, varvid han får gå och hämta en godbit på golvet.

Ligg

Ligg kan läras in genom att föra godisbiten från hundens nos och sedan framför honom ner mot golvet. Så fort hunden lagt sig ordentligt säger man "ligg" och ger honom godbiten. Så gjorde jag i flera dagar med Boston, och han lade sig, men det verkade som om han inte riktigt fattade vad det var han gjorde för att få godbiten. Han blev för fokuserad på min hand hela tiden.

Jag bytte då taktik som resulterade i att Boston, efter ca 5 - 6 repetitioner hade fattat det hela och tyckte det var jätteskoj. Jag satt på golvet med godbiten i min knutna hand framför mitt bröst och jag satt helt tyst hela tiden!. Boston provade först att sitta och titta mig i ögonen (det har lönat sig förut för honom, men inte denna gång). Han provade då istället att krafsa och bita på handen, men det lönade sig inte heller. Han provade allt möjligt och tillslut råkade han lägga sig ned och säger jag "ligg" och ger honom godbiten. När han väl hade fattat det hela så sprang han sedan omkring och lade sig ner överallt här hemma. Att hålla ett grisöra i handen högt upp är ännu effektivare, oj oj vad han slänger sig ner med ett pladask på golvet!

Sedan kan man försvåra det hela genom att stå upp och göra samma sak. Slutligen tas godiset bort från handen och bara säger "ligg" med en liten handrörelse nedåt och när han ligger och tittar på mig plockar jag upp godiset ur fickan. Boston tycker att det här är jätteroligt!

Kontakt

Vi har tränat mycket kontakt med Boston redan från början. Så fort Boston spontant tar kontakt får han beröm och godbit. Han lärde sig snabbt att det lönar sig att titta på oss. Ibland gjorde han inget annat än att sitta och titta för att få godbit. Men det gäller ju att inte ge för mycket av det goda och avbryta det hela också, annars blir det ju "vardag".

Träningen fortsatte sedan med att få honom att följa med spontant och aktivt kämpa för att få godbiten. Jag har en godbit antingen i munnen eller i handen nära ansiktet. Sitter på huk och vänder bort huvudet och kroppen från honom. Vitsen är att Boston själv skall lista ut att det lönar sig att följa med och söka ögonkontakt, för då får han en godbit. Han lärde sig snabbt och tycker att det är jätteskoj. Ett tips är att läsa boken "Kontaktskontraktet". Mycket bra bok.

Apport med godisbyte

En del hundar springer iväg ifrån en så fort de hittat något roligt att bita i. Dixi var lite så i början. För att få Dixi att varje gång komma till mig med prylarna så kastade jag grejen till något ställe där jag visste att hon inte ville stanna kvar för att tugga på den. Själv satte jag mig "ivägen" för henne då hon senare vände med "bytet" och då hamnade hon alltid i mitt knä.

T.ex kanske hunden inte gillar att ligga inne på toaletten och tugga på bollen. Då kan man kasta bollen in till toaletten och själv sätter man sig "ivägen" precis utanför toalettdörren dit hunden med all sannolikhet kommer att vilja passera med "bytet". Men eftersom du sitter ivägen så kommer hunden att hamna i ditt knä. Då berömmer man mycket och tar tag i "bytet" med ena handen och visar en godbit i den andra och byter med hunden. Sliter man alltid prylarna ur hundens mun så vill de ju aldrig komma tillbaks med det. Så byt med något gott eller någon annan leksak.
©2003 Victoria Einarsson Göteborg hundar.vicopet.se